Πρώτη σύζυγος του Δία ήταν η Μήτις κατά τον Ησίοδο κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος όπως φαίνεται απο τους γονείς της θεότητα της θάλασσας, θεότητα της σοφίας της φρόνησης αλλά και της πονηριάς η οποία είχε βοηθήσει την Ρέα στην προσπάθεια της να βάλει τον Κρόνο να ξεράσει τα παιδιά του την εποχή που ο Δίας βρισκόταν στην κοιλιά του πατέρα του. Με την Μήτιδα ο Δίας απέκτησε την Αθηνά πολιούχο της πόλης των Αθηνών θεά της σοφίας και του πνεύματος κατά τους αρχαίους Έλληνες χαρακτηριστικά τα οποία είχε κληρονομήσει απο την μητέρα της. Όταν η Μήτις ήταν ακόμα έγκυος στο πρώτο του παιδί Αθηνά ο Δίας πήρε χρησμό οτι μετά την κόρη που περιμένει η γυναίκα του θα γεννήσει γιό ο οποίος θα του αρπάξει την βασιλεία. Τρομοκρατημένος ο Δίας μή τυχόν πάθει τα ίδια με τον πατέρα του Κρόνο κατάπιε την έγκυο Μήτιδα μαζί με την Αθηνά στην κοιλιά της, η Μήτιδα παρέμεινε μόνιμα στην κοιλιά του Δία ενώ η Αθηνά εξήλθε αργότερα απο το κεφάλι του με τσεκουριά του Ηφαίστου.
Η γέννεση της Αθηνάς απο το κεφάλι του Δία
Η Μήτιδα αντιπροσωπεύει την πιό πρωτόγονη ανθρώπινη εποχή οπου ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε περισσότερο την πονηριά για να πετύχει τον σκοπό του παρά το μυαλό, η εκπρόσωπος της σοφίας Αθηνά είχε παραμείνει στην κοιλιά του, σαν θαλάσσια θεότητα φανερώνει οτι ο άνθρωπος ήταν άμεσα εξαρτημένος απο την θάλασσα. Την εποχή της Μήτιδας ο άνθρωπος δέν είχε αρχίσει να καλλιεργεί την γή, δέν ζούσε σε οργανωμένες κοινωνίες με νόμους κάτι που έγινε την εποχή της Θέμιδας, ήταν σαρκοφάγο ζώο και τρεφόταν περισσότερο με το κυνήγι. Η πονηριά της Μήτιδας ήταν ενδεικτικό του τρόπου που προσπαθούσε ο άνθρωπος να παγιδέψει άγρια ζώα για να τα χρησιμοποιήσει σαν τροφή του.
Οι υπόλοιπες σύζυγοι του Δία
Θέμιδα - θεά της δικαιοσύνης
Μετά την κατάποση της Μήτιδας ο Δίας παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την Θέμιδα θεά της δικαιοσύνης, εκπροσωπεί τον νόμο, την τάξη, τις αρμονικές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ήταν επιπλέον θεά της μαντικής και της γενναιοδωρίας. Η Θέμιδα ήταν μία απο τις Τιτανίδες κόρη του Ουρανού και της Γής, αδελφή του Κρόνου, της Ρέας και των Τιτάνων κάτι που στο γενεαλογικό δέντρο των θεών την καθιστά θεία του Δία, με την Θέμιδα ο Δίας σταθεροποιεί την εξουσία του λαμβάνοντας τον τίτλο του πατέρα θεού και ανθρώπων. Ήταν η επίσημη σύζυγος του Δία έως την εποχή που παντρεύτηκε την Ήρα αλλά και μετά απο αυτό το γεγονός παρέμεινε στον Όλυμπο με τον ρόλο του κήρυκα των θεών αναγγέλλοντας τις αποφάσεις δικαιοσύνης του Διός. Μαζί της ο Δίας απέκτησε τις 3 Ώρες (Ευνομία, Δίκη και Ειρήνη) οι οποίες εκπροσωπούν την καιρική εναλλαγή των εποχών του χρόνου και την ηθική τάξη και τις 3 Μοίρες (Κλωθώ, Λάχεση και Ατροπό) θεές του πεπρωμένου κάθε ανθρώπου. Η Θέμιδα ήταν η πρώτη ιέρεια του μαντείου των Δελφών κληρονομώντας το απο την μητέρα της Γαία, όταν γεννήθηκε ο εγκαταλειμμένος Απόλλωνας του πρόσφερε τροφή και αγάπη αργότερα του έδωσε την διοίκηση του μαντείου. Η Θέμιδα άν και επίσημη γυναίκα του Δία μέχρι την εποχή που παντρεύτηκε την Ήρα δέν ήταν η μοναδική αφού εν τω μεταξύ ο Δίας είχε αποκτήσει παιδιά απο άλλες 4 γυναίκες που μπορεί να θεωρηθούν δευτερεύουσες σύζυγοι ή ερωμένες η Ήρα ήταν η έβδομη σε σειρά.
Η θεά Δήμητρα
Τρίτη σύζυγος του Δία αναφέρεται η Ευρυνόμη θεότητα της θάλασσας κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος η οποία παριστάνεται σαν μισή γυναίκα απο την μέση και πάνω και απο την μέση και κάτω ψάρι. Με την Ευρυνόμη απέκτησε τις τρείς Χάριτες : την Αγλαΐα, την Ευφροσύνη και την Θάλεια μερικές φορές αναφέρονται περισσότερες πέρα των τριών οι Αυξώ, Χάρις, Ηγεμόνη, Φαένα και Πασιθέα.
Τέταρτη σύζυγος του Δία ήταν η αδελφή του Δήμητρα κόρη του Κρόνου και της Ρέας αδελφή και της Ήρας θεά της γονιμότητας, της καλλιέργειας και της βλάστησης αντιπροσωπεύει την ίδια την ζωή μέσω της τροφής, την ανθρώπινη επιβίωση. Η Δήμητρα ήταν απόμακρη και ακατάδεκτη απο όλους γι'αυτό μόνο τα αδέλφια της τόλμησαν να την πλησιάσουν και αυτά ακόμα παροδικά σαν ερωμένοι όχι σαν επίσημοι σύζυγοι. Πρώτος ο Δίας ζευγάρωσε μαζί της μεταμορφωμένος σε ταύρο αλλά αμέσως το μετάνιωσε γι'αυτό έβαλε ένα κριάρι να αφήσει τα γεννητικά του όργανα στην αγκαλιά της Δήμητρας σαν ένδειξη μετάνοιας, σε λίγους μήνες απο την ένωση γεννήθηκε η μονάκριβη κόρη τους Περσεφόνη. Η Περσεφόνη λατρευόταν μαζί με την μητέρα της Δήμητρα στα Ελευσίνια μυστήρια συμβολίζοντας την γονιμότητα της γής πηγή επιβίωσης για τον άνθρωπο.
Μνημοσύνη
Απήχθη απο τον θείο της αδελφό του Δία και της Δήμητρας Άδη στο βασίλειο του στον Κάτω κόσμο που την πήρε σύζυγο τότε η γή μαράθηκε η μητέρα της Δήμητρα παρακάλεσε τον αδελφό της να επιτρέψει στην Περσεφόνη να επιστρέψει, ο Άδης συμφώνησε να επιτρέψει στην Περσεφόνη να βρίσκεται στην γή μόνο 6 μήνες τον χρόνο ενώ τον υπόλοιπο μισό χρόνο να βρίσκεται μαζί του. Απο τότε οι έξι μήνες που βρισκόταν η Περσεφόνη στην γή υπήρχε ευφορία και βλάστηση όπως είναι φανερό συνέβαινε τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες τις εποχές που τα φυτά παρέχουν συνέχεια καρπούς.
Πέμπτη σύζυγος του Δία αναφέρεται η Μνημοσύνη μια Τιτανίδα κόρη του Ουρανού και της Γής αδελφή των γονέων του Κρόνου και Ρέας και της Θέμιδας, μαζί της κοιμήθηκε 9 βράδια αποκτώντας 9 κόρες τις μούσες προστάτιδες των γραμμάτων, των τεχνών, της ποίησης και των επιστημών.
Οι 9 μούσες κατά σειρά ήταν :
Καλλιόπη προστάτιδα της επικής ποίησης
Ευτέρπη προστάτιδα της μουσικής
Κλειώ προστάτιδα της ιστορίας
Ερατώ προστάτιδα της λυρικής ποίησης
Μελπομένη προστάτιδα της τραγωδίας
Πολύμνια προστάτιδα των ύμνων
Τερψιχόρη προστάτιδα του χορού
Θάλεια προστάτιδα της κωμωδίας
Ουρανία προστάτιδα της αστρονομίας
Οι εννιά μούσες
Έκτη σύζυγος του Δία αναφέρεται η Μαία μία από τις Πλειάδες, η μεγαλύτερη απο τις επτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειώνης ή Πληιόνης γεννημένες στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας αναφέρονται ως θεότητες του βουνού αλλά σχετίζονται και με την Ατλαντίδα. Με την Μαία ο Δίας απέκτησε τον αγγελιοφόρο των θεών Ερμή την εποχή που ζούσε απομονωμένη σε μια σπηλιά στην Κυλλήνη ενώθηκε μαζί του. Όταν γεννήθηκε ο Ερμής η Μαία τον έβαλε να κοιμηθεί, τότε ο Ερμής βγήκε άθελα της μητέρας του έξω οπου βρήκε μιά χελώνα και με το καβούκι της έφτιαξε μιά λύρα, το ίδιο βράδυ με κόλπο έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα.
Με τις παραπάνω γυναίκες ο Δίας ήρθε σε επαφή πρίν τον γάμο του με την Ήρα άν κρίνουμε απο το γεγονός οτι όλα τα παιδιά του γεννήθηκαν χωρίς προβλήματα κάτι που συνήθιζε να δημιουργεί η Ήρα στα εξώγαμα του Δία απο τις ερωμένες του ολόκληρη την περίοδο του γάμου τους.
Ο συμβολισμός των συζύγων του Δία
Άγαλμα του Δία
Είναι φανερό μετά την πρωτόγονη εποχή της Μήτιδος οπου ο άνθρωπος ζούσε με την πονηριά και τρεφόταν μονάχα με το κυνήγι αγρίων ζώων, η Θέμιδα σαν σύζυγος του Δία έφερε την δικαιοσύνη με τους ανθρώπους να ζούν αρμονικά σε οργανωμένες κοινωνίες με άρχοντες και κανόνες δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος άρχισε να παρατηρεί τα καιρικά φαινόμενα όπως φαίνεται απο τις Ώρες κόρες της Θέμιδας, να οργανώνει την ζωή του ανάλογα με τις εποχές του χρόνου και να αποκτά συναίσθηση της μοίρας ή του πεπρωμένου του. Η καθιέρωση της δικαιοσύνης στην ανθρώπινη ζωή του έδωσε να καταλάβει οτι δέν είναι ασύδοτος στην συμπεριφορά του πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια, οι δικές του ελευθερίες τερματίζονται στο σημείο που αρχίζουν να καταπατιούνται οι ελευθερίες του άλλου. Είναι γνωστό όσο μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε οι ιστορικές πηγές οτι σε όλες τις κοινωνίες που γνωρίζουμε υπήρχαν άρχοντες και κανόνες, στις παλιότερες κοινωνίες οι κανόνες ήταν υπο την κρίση των αρχόντων αργότερα η γραπτή νομοθεσία ανάγκασε και τους άρχοντες να υποταχθούν σε αυτούς.
Οι Χάριτες κόρες του Δία και της Ωκεανίδας Ευρυνόμης είναι θεότητες που σχετίζονται με το ανθρώπινο κάλλος και ομορφιά ιδέες που αναπτύχθηκαν στην ανθρωπότητα όπως φαίνεται αμέσως μετά την εμφάνιση της Θέμιδας δηλαδή της δικαιοσύνης και της τάξης, σάν κόρες μιάς Ωκεανίδας πιθανότατα σχετίζονται με την θάλασσα. Ήταν οι θεότητες την ανθρώπινης ομορφιάς, ο άνθρωπος δέν έβλεπε το αντίθετο φύλλο μόνο σαν μέσο σεξουαλικής ικανοποίησης αλλά άρχισε επιπλέον να θαυμάζει την μορφή του ανάλογα με τα φυσικά προσόντα κάθε ατόμου.
Η θεά Αθηνά
Η καλλιέργεια της γής με την τέταρτη σύζυγο του Δία Δήμητρα όπως φαίνεται ήταν το επόμενο στάδιο της ανθρωπότητας μετά την εμφάνιση της Θέμιδας σαν συζύγου του Δία, μετά την κατανόηση των καιρικών φαινομένων τη συναίσθηση της μοίρας του και τον θαυμασμό του σώματος του άρχισε να καλλιεργεί την γή. Ο Δίας σαν καλόψυχος αδελφός αναγνωρίζοντας οτι δέν ήθελε συνεύρεση μαζί του της ζήτησε συγνώμη και αυτή το δέχτηκε παράλληλα δέχτηκε να φέρει στον κόσμο την κόρη τους Περσεφόνη την θεά των καρπών της γής χωρίς τους οποίους ήταν αδύνατο να ζήσει ο άνθρωπος. Η εμφάνιση της Δήμητρας πιθανώς φανερώνει την εποχή που ο άνθρωπος μετατράπηκε σε φυτοφάγο ζώο, μέχρι τότε όπως φαίνεται φανερά τρεφόταν αποκλειστικά με το κυνήγι διάφορων αγρίων ζώων ανάλογα με τα είδη που είχε περισσότερο διαθέσιμα στην περιοχή που ζούσε. Ξεκίνησε με την καλλιέργεια απλών φυτών και δέντρων απο τα οποία έτρωγε τους καρπούς, τα πότιζε και τα καλλιεργούσε όταν οι κλιματικές συνθήκες το επέτρεπαν αργότερα άρχισε να παρασκευάζει τα πρώτα απλά υλικά όπως ψωμί, αλεύρι και μπίρα. Μετά την συνεύρεση της με τον Δία η Δήμητρα βιάστηκε άγρια απο τον αδελφό τους Ποσειδώνα που είχε μεταμορφωθεί σε μεγαλόσωμο άλογο, η οργή της Δήμητρας για τον Ποσειδώνα ήταν απίστευτη κάτι που της έδωσε επιπλέον το όνομα Ερινύα. Η οργή της Δήμητρας με τον Ποσειδώνα δείχνει τις κακές σχέσεις της γής με την θάλασσα της οποίας οι πλημμύρες είναι συνήθως καταστρεπτικές για τις καλλιέργειες λόγω της ορμητικότητας των νερών αλλά και της ακαταλληλότητας απο το αλάτι.
Με την Μνημοσύνη άρχισαν οι λαοί να γεννούν την μνήμη τους με άλλα λόγια κατέγραφαν γεγονότα του παρελθόντος δημιουργήθηκε η ιστορία, οι άνθρωποι άρχισαν να καταγράφουν τα ιστορικά γεγονός σε πήλινες πλάκες ή σε πηλό ανάλογα με οτι είχαν περισσότερο διαθέσιμο. Την ίδια εποχή όπως φαίνεται απο τις κόρες τις Μνημοσύνης τις Μούσες ο άνθρωπος άρχισε να αναπτύσσει την ποίηση, το θέατρο, την ζωγραφική αναπτύχθηκαν με άλλα λόγια οι κάθε μορφής τέχνες και επιστήμες όλα συνδυάστηκαν άμεσα με την καλλιέργεια της μνήμης. Οι επιστήμες, οι τέχνες, όπως και η καταγραφή των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησαν συμπερασματικά για τον άνθρωπο την ίδια περίοδο που εκπροσωπείται απο την σύζυγο του Δία Μνημοσύνη αμέσως μετά την εποχή που άρχισε να καλλιεργεί την γή.
Η Μαία μπορεί να αναφέρεται σαν γεννημένη στην Αρκαδία αλλά το όνομα των γονέων της παραπέμπει στον Ατλαντικό Ωκεανό, πιθανώς παραπέμπει στην σχέση των κατοίκων του Ελληνικού χώρου με τους Άτλαντες του Πλάτωνα προτού το νησί τους βυθιστεί στον ωκεανό. Το όνομα του γιού της του αγγελιοφόρου θεού Ερμή παραπέμπει στον Ερμή τον τρισμέγιστο ο οποίος σύμφωνα με τις παραδόσεις έζησε την ίδια εποχή στην Αίγυπτο και κατασκεύασε τις πρώτες πυραμίδες κατά τα Ατλαντικά πρότυπα.
Ο γάμος του Δία με την Ήρα
Η θεά Ήρα
Η Ήρα ήταν τελικά η επίσημη σύζυγος του Δία στο αρχαιοελληνικό πάνθεον, απο τις 6 προηγούμενες γυναίκες που αναφέραμε μονάχα η Μήτιδα και η Θέμιδα αναφέρονται σαν σύζυγοι όλες οι υπόλοιπες ήταν παροδικές γυναίκες ή ερωμένες. Η Ήρα ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας αδελφή του Δία και από τους δύο γονείς, γεννήθηκε στην Σάμο όπου βρίσκεται ο ναός της το Ηραίο στην συνέχεια ακολούθησε την ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα αδέλφια της Δήμητρα, Ποσειδώνα, Άδη και Εστία. Ο Κρόνος κατάπιε τα παιδιά που γέννησε απο την Ρέα μετά απο χρησμό που άκουσε οτι κάποιο απο αυτά θα τον ρίξει και θα καταλάβει τον θρόνο του, η Ρέα με τέχνασμα και με την βοήθεια της Μήτιδος κατόρθωσε να βάλει τον Κρόνο να ξεράσει ζωντανά τα παιδιά τους.
Η Ήρα όπως η αδελφή της Δήμητρα ήταν εγωίστρια και απόμακρη γι'αυτό αρνήθηκε αρχικά όλες τις προτάσεις του αδελφού της Δία όταν την ζήταγε για σύζυγο. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε πληγωμένο κούκο, μια βροχερή χειμωνιάτικη μέρα έπεσε στα πόδια της Ήρας, η θεά λυπήθηκε το ζωντανό και το σήκωσε στα χέρια της τότε ο Δίας πήρε την πραγματική του μορφή. Επιβλητικός και πανίσχυρος ο Δίας εξουδετέρωσε όλες τις αντιδράσεις της Ήρας, απο τότε η Ήρα έγινε μόνιμα η κύρια σύζυγος η μητέρα θεών και ανθρώπων όχι μονάχα στο αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο αλλά σε όλες τις θρησκείες του κόσμου που επηρεάστηκαν απο την Ελληνική θρησκεία. Η Ήρα σαν κόρη του Κρόνου και της Ρέας αδελφή δηλαδή του Δία και απο τους δύο γονείς αποδεικνύει οτι στα αρχαία χρόνια κάθε άντρας επέλεγε σύζυγο συνήθως ιδίας κοινωνικής τάξης με τον ίδιο.
Ο θεός του πολέμου Άρης
Απο τον γάμο του Δία με την Ήρα γεννήθηκαν ο Άρης θεός του πολέμου, η Ήβη θεά της νεότητας και η Ειλείθυια θεά του γυναικείου τοκετού ενώ ο Ήφαιστος θεός της φωτιάς κατά τον Όμηρο ήταν γιός του Δία και της Ήρας ενώ κατά τον Ησίοδο η Ήρα τον συνέλαβε με άλλον σύζυγο πρίν γνωρίσει τον Δία. Η μητέρα θεά Ήρα είναι η έκφραση της γονιμότητας, της μητρότητας και της οικογενειακής ζωής, εκπροσωπεί την μητέρα που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της με την βοήθεια του συζύγου της μέσα απο τα πλαίσια της οικογένειας, την πιστή σύντροφο του οποιουδήποτε μονογαμικού άντρα. Έδειξε την πρέπουσα μητρική στοργή σε όλα τα παιδιά της εκτός απο τον Ήφαιστο ο οποίος γεννήθηκε πολύ άσχημος και παραμορφωμένος, η Ήρα εξοργισμένη απο το θέαμα το νεογέννητου παιδιού της το πέταξε κάτω απο τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος βρέθηκε στα βάθη της θάλασσας οπου η Θέτιδα και η Ευρυνόμη τον ανέθρεψαν για 9 χρόνια, όταν μεγάλωσε ο θεός έστησε στα βάθη του Αιγαίου σιδηρουργείο κατασκευάζοντας εκπληκτικά κοσμήματα για να τιμήσει τις δύο θαλάσσιες θεότητες που τον έσωσαν. Η Ήρα απο τα ίδια τα κοσμήματα της Θέτιδας αναγνώρισε τον γιό της που εγκατέλειψε, τον έφερε πίσω στον Όλυμπο οπου το πρόσφερε ένα σιδηρουργείο με 20 φτερά και για σύζυγο την πανέμορφη Αφροδίτη. Η Αφροδίτη θεά της ομορφιάς στο αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο δέν είναι Ελληνική θεότητα αλλά εισαγόμενη απο την ανατολή, είναι η Ιστάρ των Ανουνάκι και των λαών της μέσης Ανατολής αυτό φαίνεται και απο τους Ελληνικούς μύθους που την φέρουν να γεννήθηκε μόνη της μέσα απο τα κύματα της θάλασσας στα ανοικτά της Κύπρου.
Η θεά Ήβη
Ο θεός Άρης αργότερα αδελφός του Ηφαίστου συνδέθηκε ερωτικά με την Αφροδίτη εξαναγκάζοντας την να απατήσει τον αδελφό του και σύζυγο της, απο την σχέση μεταξύ Άρη και Αφροδίτης γεννήθηκαν ο Έρως, ο Φοίβος και ο Δείμος σημερινοί δορυφόροι του πλανήτη Άρη. Η Ήρα εμφανίζεται να κρατά στα χέρια της ένα σκήπτρο που συμβολίζει την κυριαρχία της στο γυναικείο φύλο ή κρατώντας ένα ρόδι το σύμβολο της γονιμότητας άλλα σύμβολα της Ήρας ήταν ο κούκος και το παγώνι που συμβόλιζε τον ερχομό της άνοιξης. Απο τα ονόματα των θυγατέρων της Ήβης και Ειλυθείας παρατηρούμε οτι η αιώνια νεότητα όπως και ο τοκετός με τους πόνους του είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για την γυναικεία γονιμότητα η οποία εξασθενεί όταν η γυναίκα φτάσει σε προχωρημένη ηλικία. Η σημαντικότερη γιορτή των αρχαίων Ελλήνων προς τιμή της Ήρας ήταν τα Ηραία που εκτελούντο στο Ηραίο της Σάμου τον τόπο γέννησης της, στο Άργος και την Ολυμπία.
Διαταραγμένες συζυγικές σχέσεις μεταξύ Δία και Ήρας
Λητώ, Απόλλων και Άρτεμη
Η Ήρα σε αντίθεση με την ήπια Θέμιδα ήταν εκδικητική και ζηλιάρα απέναντι στις ερωμένες του Δία, κάθε φορά που ο Δίας γεννούσε εξώγαμα προσπαθούσε να θανατώσει όχι μόνο την ερωμένη αλλά και το παιδί πρίν γεννηθεί προκειμένου να εκδικηθεί τον σύζυγο της για την πράξη του. Ο Δίας με τέχνασμα κατόρθωνε να ξεπεράσει τα εμπόδια που έστηνε η Ήρα στην γέννεση των εξώγαμων παιδιών του τα οποία γινόντουσαν συνήθως θεοί ή ημίθεοι, οι μητέρες τους συνήθως εγκαταλείπονταν απο τον Δία μετά την παροδική σχέση πολλές φορές έβρισκαν ακόμα και τον θάνατο απο την οργή της Ήρας.
Η Λητώ κόρη του Τιτάνα Κοίου με καταγωγή απο την χώρα της Υπερβόρειας έμεινε έγκυος στους δίδυμους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη, η Ήρα την καταδίωξε άγρια στο τέλος την καταράστηκε να μήν μπορεί να γεννήσει πουθενά σε καμιά ξηρά την οποία βλέπει ο ήλιος. Την κατάσταση έσωσε ο Ποσειδώνας μετά απο παράκληση του Δία ο οποίος ακινητοποίησε τον κινούμενο βράχο της Δήλου στο Αιγαίο, όταν μετατράπηκε η Δήλος σε νησί κατάφερε να γεννήσει εκεί η Λητώ τους δύο δίδυμους θεούς τον Απόλλωνα θεό του φωτός και την Άρτεμη θεά του κυνηγιού μέλη του Ελληνικού δωδεκάθεου.
Σεμέλη
Η Σεμέλη ήταν μιά απο τις κόρες του Κάδμου ιδρυτή του βασιλείου των Θηβών και της Αρμονίας κόρης των θεών Αφροδίτη και Άρη, η Σεμέλη ύστερα απο κρυφό έρωτα με τον Δία έμεινε έγκυος στον ημίθεο Διόνυσο. Όταν η Ήρα το έμαθε οργίστηκε και αποφάσισε να την σκοτώσει, μιά μέρα εμφανίστηκε μπροστά της σαν παραμάνα παροτρύνοντας με δόλο την Σεμέλη να ζητήσει απο τον Δία να εμφανιστεί με την θεϊκή του μορφή όπως εμφανίζεται στην Ήρα. Ο Δίας πιστεύοντας οτι αυτή είναι η επιθυμία της εμφανίστηκε απερίσκεπτα εκτυφλωτικός να σπέρνει κεραυνούς με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο της Σεμέλης, ο Δίας πικραμένος κατάλαβε τί είχε συμβεί πήρε τον αγέννητο ακόμα Διόνυσο και τον έραψε στον μηρό του οπου τρεφόταν με το αίμα του.
Η Αλκμήνη ήταν κόρη του βασιλιά των Μυκηνών Ηλεκτρύωνα και εγγονή του Περσέα ο Δίας την ερωτεύθηκε εμφανίστηκε στο κρεβάτι της με την μορφή του συζύγου της Αμφιτρύωνα και την άφησε έγκυο στον ημίθεο Ηρακλή. Ο Δίας γλύτωσε την Αλκμήνη απο τον εξοργισμένο Αμφιτρύωνα ο οποίος μόλις επέστρεψε επιχείρησε να την σκοτώσει στην συνέχεια είχε να αντιμετωπίσει την οργή της Ήρας. Η Ειλείθυια κόρη του Δία και της Ήρας θεά του τοκετού πήρε εντολή απο την μητέρα της να μήν επιτρέψει την γέννεση του εξώγαμου παιδιού, η Αλκμήνη μετά απο 7 μέρες φρικτών πόνων κινδύνευσε να πεθάνει χωρίς να γεννηθεί το παιδί. Την κατάσταση έσωσε μιά υπηρέτρια η Γαλινθιάδα που κατάφερε να ξεγελάει την Ειλείθυια λέγοντας της ψέματα οτι το παιδί μόλις είχε γεννηθεί, η Ειλείθυια εξεπλάγη τόσο πολύ που τα μάγια λύθηκαν τότε η Αλκμήνη κατάφερε να γεννήσει.
Διόνυσος
Η Καλλιστώ ήταν μιά πανέμορφη νύμφη κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα η οποία είχε ορκιστεί παρθένα στην θεά Άρτεμη, ο Δίας την ερωτεύθηκε και την άφησε έγκυο στον Αρκάδα, η Ήρα για να την εκδικηθεί την μεταμόρφωσε σε άρκτο (αρκούδα), ο μικρός Αρκάδας ανατράφηκε απο την Μαία.
Η Ήρα σε αντίθεση με τον ερωτύλο σύζυγο της έμεινε πιστή στον συζυγικό βίο, στην οικογένεια και τα παιδιά της δέν κυνήγησε εραστές αλλά πολιορκήθηκε η ίδια πολλές φορές άθελα της απο άντρες που ζήλεψαν το μεγαλείο και την ομορφιά της. Οι εραστές σχεδόν ποτέ δέν κατόρθωναν να πετύχουν τον σκοπό τους γνωρίζοντας πολύ σκληρή εκδικητική οργή απο τον Δία ο οποίος μπορεί να πολιορκούσε απο μόνος του ξένες γυναίκες αλλά δέν ανεχόταν με κανέναν τρόπο να πολιορκήσει ξένος άντρας την δική του.
Ο Ιξίονας που πλησίασε με ερωτικές διαθέσεις την Ήρα δέθηκε απο τον Δία σε φλεγόμενη ρόδα που στριφογύριζε ασταμάτητα στον αέρα, ο Ενδυμίωνας γκρεμίστηκε στα Τάρταρα, ενώ ο γίγαντας Πορφυρίωνας εξοντώθηκε από τα βέλη του Ηρακλή με εντολή του Δία. Απο την οργή του Δία δέν γλύτωσε ούτε η ίδια η Ήρα την οποία έδεσε χειροπόδαρα με χρυσή αλυσίδα μεταξύ ουρανού και γής για να την τιμωρήσει για την ζήλεια της, οι αλυσίδες της Ήρας έσπασαν αργότερα με την βοήθεια του θεού Ήφαιστου.
Το μαρτύριο του Ιξίονα