ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Είναι Ελληνίδα το άγαλμα της ελευθερίας στην Νέα Υόρκη ;

Είναι Ελληνίδα το άγαλμα της ελευθερίας στην Νέα Υόρκη ;


 
Το άγαλμα της ελευθερίας και το πόδι αυτής στην Νέα Υόρκη
Το άγαλμα της Ελευθερίας και έμβλημα της Νέας Υόρκης της Αμερικής σίγουρα δεν είναι Ελληνίδα αλλά σίγουρα τα πόδια της έχουν χαρακτηριστικά Ελληνικού φύλου. Τα άγαλμα της Ελευθερίας της Νέας Υόρκης είναι δώρο του Γαλλικού έθνους προς τα Ενωμένα Έθνη της Αμερικής στις 28 Οκτωβρίου του 1886 με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Το άγαλμα είναι αναπαράσταση την Ρωμαϊκή θεά Libertas, θεά της Ελευθερίας.
Η ρωμαϊκή γλυπτική ήταν άμεσα επηρεασμένη από την αρχαία ελληνική γλυπτική όπου ως κύριο χαρακτηριστικό στην γλυπτική του ποδιού ήταν το δεύτερο δάκτυλο να είναι μακρύτερο από το πρώτο αλλά και από τα υπόλοιπα αυτού. Προφανώς αυτή η χαρακτηριστική αναπαράσταση αποτελεί και
γεννητικό χαρακτηριστικό της φυλής των Ελλήνων. Στην τέχνη της γλυπτικής έχει παραμείνει ως όρος «το Ελληνικό πόδι».


 
Το άγαλμα του Ηνίοχου από το μουσείο των Δελφών
Στην επιστήμη της Ιατρικής χαρακτηρίζεται ως Morton΄s toe από τον ποδίατρο Dr. Dudley Morton όπου την δεκαετία του 1930 αναφέρθηκε στο σύνδρομο στο βιβλίο του « Oh Doctor! My feet! ». Ο Dr.Dudley Morton πρώτος αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα στο «Ελληνικό πόδι» φαινομενικά δείχνει με το 2ο δάκτυλο μακρύτερο αλλά στην πραγματικότητα είναι το 2ο μετατάρσιο που είναι μακρύτερο από τα υπόλοιπα τέσσερα.


Η μορφή του «Ελληνικού ποδιού» και οι καταγεγραμμένοι τύποι στην Ευρώπη
Αξιοσημείωτο είναι για τους λάτρεις της προγονικής προέλευσης ότι το χαρακτηριστικό του «Ελληνικού ποδιού» επιδημιολογικά συναντάτε συχνότερα στο Ελληνικό φύλο και σε κατόπιν στο Κέλτικα φύλα της Ιρλανδίας και της Ουαλίας.

Χιώτης Ν. Ιωάννης
Χειρουργός Ορθοπαιδικός Τραυματολόγος
www.chiotisioannis.gr

ΠΗΓΗ: http://www.chiotisioannis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου